🚀 Digitale allergenenkaarten voor restaurants, cafés en andere horecabedrijven Lees meer

65% van de horecabedrijven informeren niet goed over allergenen

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat de meeste horecabedrijven en ambachtelijke winkeliers de gasten niet goed informeren over de allergenen in hun gerechten.

QrecaHorecaAllergenenAllergenenkaartUpdate
65% van de horecabedrijven informeren niet goed over allergenen

Inspectieresultaten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onder bijna 6000 bedrijven onderzoek gedaan. Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven geven de allergeneninformatie niet op de juiste manier weer. Het gaat hierbij om 65% van de horecabedrijven zoals restaurants, hotels en cafetaria en om 51% van de ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, ijssalons en slagers. Bij ondernemers die de informatie mondeling geven, is de informatie vaak niet schriftelijk of elektronisch beschikbaar. De inspecteur kan in dat geval dus geen controle uitvoeren.

Wettelijk verplicht

Sinds 2014 zijn ondernemers verplicht om informatie te geven over de 14 allergenen, welke zijn opgenomen op de EU-lijst verordening 1169/2011, in niet-voorverpakte levensmiddelen. Sinds 2021 is allergeneninformatie een vast onderdeel bij de risicogerichte inspecties van de NVWA voor ondernemers in de sectoren horeca, ambachtelijke bedrijven en retail.

Mondelinge allergeneninformatie

Wanneer u als ondernemer kiest om de informatie mondeling te verstrekken, moet u ergens vermelden dat uw gasten het personeel om informatie kunnen vragen. Daarnaast is het verplicht om deze informatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar te hebben voor het personeel en voor de inspecteur van de NVWA.

Op de bijgeleverde posters van Qreca staat vermeld dat de allergeneninformatie te vinden is via de digitale menukaart. De informatie is toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar. Voorkom een boete en ontdek of Qreca u kan helpen.

Informeer uw gasten over allergenen via Qreca

Via de digitale menukaart van Qreca kunt u eenvoudig uw gasten informeren over de allergenen. Via de gebruiksvriendelijke software is het mogelijk om aan te geven welke van de verplichte allergenen in het gerecht aanwezig zijn en van welke allergenen er sporen aanwezig kunnen zijn.

Zo kan de inspecteur de allergeneninformatie elektronisch benaderen en controleren. Daarbij is het mogelijk om te melden waar uw gasten meer informatie kunnen krijgen.

Qreca gaat binnenkort haar tweede softwareversie lanceren met daarin een volledig vernieuwde interface en nog snellere werking van het systeem. Heeft u interesse om gratis gebruik te maken van onze software? Neem dan contact met ons op via de livechat of via info@qreca.nl. Een vast contactpersoon zal u ondersteunen met het opzetten van een eigen digitale menu- en allergenenkaart. Indien u dit wenst komen wij bij u langs om ervoor te zorgen dat de allergeneninformatie bijgewerkt wordt.

Meer informatie

Deel dit artikel

Terug naar overzicht

Lees ook

Ben je klaar om te starten met Qreca? Of heb je nog vragen?

Laat je e-mailadres achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.