Wettelijk verplicht: allergeneninformatie van uw horecabedrijf
Het correct aanbieden van informatie over de allergenen in uw producten is niet alleen essentieel voor uw gasten maar ook wettelijk verplicht. Er zijn 14 allergenen welke volgens de EU altijd moeten worden vermeld.

Hoe informeer ik mijn gasten over allergeneninformatie?
Volgens paragraaf 20.3 van het Handboek Etikettering van levensmiddelen kan de allergeneninformatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn. Bovendien moet de allergeneninformatie vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar zijn.
De allergeneninformatie mag mondeling worden gegeven onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de informatie te allen tijde medegedeeld kunnen worden en moet er een duidelijk zichtbare vermelding zijn zodat de gast weet dat het personeel beschikt over de juiste informatie. Daarbij is het verplicht dat de allergeneninformatie te allen tijde schriftelijk of elektronisch beschikbaar is voor het personeel en de NVWA.
Waar kan Qreca mij bij ondersteunen?
Deze dubbele administratie kan voorkomen worden met de digitale allergenenkaart van Qreca.
Via de software van Qreca kunt u per product aangeven of het een van de 14 wettelijk verplichte allergenen bevat. Daarbij kunt u ook aangeven of er kans is op kruisbesmetting van de allergenen. Via de standaard symbolen, of uw eigen aangepaste symbolen, is het duidelijk welke allergenen in de producten zitten. Met stickers of kaartjes bij uw menukaart of in een display worden de gasten verwezen naar de digitale allergenenkaart.
Met één druk op de knop heeft u ook nog eens een geëxporteerde uitdraai waarmee u de allergeneninformatie ook op een overzichtelijke manier op papier zou kunnen overhandigen.
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van Qreca?
Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis proefperiode waarin u geheel vrijblijvend gebruik kunt maken van onze software.
Relevante informatie
Het Handboek Etikettering van levensmiddelen kunt u vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
De informatie in dit artikel is gebaseerd op het Handboek Etikettering van levensmiddelen, geraadpleegd op 19-02-2023.
Lees ook

Digitale allergenenkaart voor horeca: de NVWA voert controles uit
De krantenkoppen stonden er vandaag vol mee, nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) berichtte over het feit dat ruim de helft van de gecontroleerde horecabedrijven in 2023 niet voldeed aan de allergenenwetgeving. Met Qreca kun je eenvoudig je eigen digitale allergenenkaart (laten) maken.

Welkom bij het compleet vernieuwde Qreca!
In kleine stappen kreeg het nieuwe Qreca al steeds meer vorm. Nu is het tijd om het volledig vernieuwde Qreca aan u voor te stellen. Van een nieuw logo en een uitgebreider kleurenpalet, tot een compleet vernieuwde website. Naast onze marketinguitingen, is ook onze software compleet herzien! Een nieuwe uitstraling aan de buitenkant en een optimale performance aan de binnenkant. We hebben alles op alles gezet om al onze gebruikers – uw gasten – een nog betere ervaring te bieden tijdens het gebruik van de digitale menukaarten. We zijn verheugd om het nieuwe Qreca aan u voor te stellen!

Nog even aftellen tot Qreca v2
Bijna is het zover: de lancering van Qreca v2. Een grote update waarin de volledig vernieuwde software in gebruik genomen gaat worden. Naast de volledige rebranding van Qreca, is de software verbeterd en worden er talloze nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd.